17 Δεκεμβρίου 2012

H Θεσσαλονίκη των Χριστουγέννων!

                                         



           Τι πιο όμορφο από μία πόλη ντυμένη στα χριστουγεννιάτικά της! Εδώ και δέκα μέρες η Θεσσαλονίκη έχει στολιστεί με λαμπάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, καρουζέλ, αι-βασιλιδες... Κόσμος στους δρόμους, παιδάκια που χαίρονται για τα δώρα που θα πάρουν για τις γιορτές. Οι βιτρίνες έχουν βάλει επίσης τα γιορτινά τους αφού χιλιάδες μάτια θα πέσουν πάνω τους αυτές τις μέρες. 

    
              Η πόλη όμως φέτος έχει και κάτι διαφορετικό. Κάθε μέρα βλέπω στους δρόμους, πέρα από τις χαρούμενες οικογένειες, δεκάδες ανθρώπους που κρυώνουν, πεινάνε και αυτές τις χαρούμενες και γιορτινές μέρες είναι μόνοι τους, χωρίς οικογένεια, σπίτι και δουλειά. Πόσο θλιβερό; Από τη μια πλευρά το μάτι σου πέφτει στους χαμογελαστούς ανθρώπους που τα χέρια τους είναι γεμάτα με δώρα και απ' την άλλη σ' αυτούς τους ανθρώπους  να ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια. Έξω από τις βιτρίνες με τα πανάκριβα ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα κάποιος θα ζητιανεύει χρήματα για να καταφέρει να εξασφαλίσει το φαγητό του. Ποιος θα μπορέσει να χαρίσει λίγη ευτυχία και σ' αυτούς τέτοιες χριστουγεννιάτικες μέρες; 
               Βλέποντας καθημερινά τέτοια περιστατικά έμαθα να μην είμαι αχάριστη και είδα με άλλο μάτι το χαρτζιλίκι της εβδομάδας μου. Ας αρκεστούμε λοιπόν σ' αυτά που έχουμε γιατί υπάρχουν και κάποιοι που στερούνται και τα βασικά αυτές τις γιορτινές μέρες.    
                   Καλά Χριστούγεννα!   



                                            Από Μαριλένα Γκικοπούλου


2 σχόλια: