06 Δεκεμβρίου 2012

Φάε σοκολάτα..να δεις καλό!


      Τί σας λέει το «Theobroma cacao»; Μάλλον τίποτα! Το κακαόδεντρο όμως; Ναι, είναι το δέντρο από το οποίο παράγεται η αγαπημένη μας σοκολάτα. (theobroma cacao=κακαόδεντρο) Σήμερα η σοκολάτα είναι το πιο δημοφιλές τρόφιμο σε άντρες και γυναίκες. 
      Από το 600 μ.Χ ζει η σοκολάτα μας! Τότε οι Μάγια, μαζί με τις γνώσεις τους πάνω στην καλλιέργεια του κακάο, μετακόμισαν στην Γουατεμάλα. Σταδιακά η καλλιέργεια εξαπλώθηκε σ' ολόκληρη την Κεντρική Αμερική. Οι επόμενοι που ''ανακάλυψαν'' τον σπόρο του κακαόδεντρου ήταν οι Ισπανοί που τον μετέφεραν στη χώρα τους, κι από 'κει συνέχισε την πορεία του σε όλη την Ευρώπη. 
       Πολλά είναι τα είδη της σοκολάτας που προκύπτουν από τον συνδυασμό των υλικών κατασκευής της. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι: η σοκολάτα γάλακτος, η σοκολάτα υγείας (40-45% περιεκτικότητα σε κακάο), η κουβερτούρα (45-805 περιεκτικότητα σε κακάο) και η λευκή σοκολάτα. 


        Η διατροφική της αξία είναι μεγαλύτερη από αυτή που νομίζετε. Δίνει ενέργεια και τονώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο). Χάρη σ' αυτά τα θρεπτικά συστατικά της, η σοκολάτα λειτουργεί προληπτικά ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Ο χαλκός που περιέχεται στην σοκολάτα συμβάλλει στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά, ενώ ο σίδηρος απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Βοστόνης η μαύρη σοκολάτα είναι πιθανό να χαμηλώνει την πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς. 



ΠΡΟΣΟΧΗ!! 
Η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό και συμβάλλει στη μακροβιότητα, οπότε.. φάτε άφοβα! 

                                      ΄          Απο Μαριλενα Γκικοπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου